Mobiliteit18 sep '20 15:35Aangepast op 18 sep '20 15:50

Europese autoverkoop daalt dit jaar harder dan verwacht

Auteur: Noud Broekhof

De verkoop van nieuwe auto's in Europa daalt dit jaar door de coronacrisis nog harder dan eerder verwacht. De Europese koepelorganisatie voor de auto-industrie ACEA heeft de prognose bijgesteld.

( ANP XTRA)

In juni ging de ACEA er nog vanuit dat de markt in 2020 met een kwart zou dalen, maar dat is inmiddels achterhaald. 'Dat percentage gaat gewoon naar 32 procent, misschien zelfs wel naar 35 procent dit jaar in Europa', zegt directeur-generaal Eric-Mark Huitema van de ACEA in De Nationale Autoshow.

Heel pijnlijk

Huitema noemt de verkoopdaling 'heel pijnlijk' voor autofabrikanten. Door de coronacrisis gingen vrijwel alle autofabrieken in Europa dicht. 'Omgerekend in geld praten we over 150 tot 180 miljard euro in Europa aan niet verkochte auto's. Over winsten hoeven we helemaal niet te praten dit jaar', zegt hij.

Ergste crisis

De coronacrisis is volgens Huitema de ergste crisis die de Europese auto-industrie ooit te verduren heeft gehad. 'De sector hoopt zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden', zegt hij. Volgens ACEA werken er 3,5 miljoen Europeanen in de autoproductie en zorgt de sector met toeleveranciers voor bijna 14 miljoen banen in Europa.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen