Mobiliteit2 okt '20 08:30

Hoekstra noemt akkoord KLM 'eerste stap op weg naar herstel'

Auteur: BNR Webredactie

KLM en pilotenvakbond VNV hebben op hoofdlijnen een akkoord bereikt over de reorganisatie van de luchtvaartmaatschappij. Minister Hoekstra noemt het akkoord 'de eerste stap op weg naar herstel'. De vliegers bereikten gisteravond een akkoord met KLM over lagere salarissen, één van de voorwaarden in ruil van miljarden overheidssteun.

'Er word flink financieel bijgedragen, de inkomens liggen de komende periode duidelijk lager, ook in arbeidsvoorwaardelijke regelingen wordt bezuinigd om met KLM door de crisis te komen', zegt voorzitter Willem Schmid van de pilotenvakbond. 'Iedereen zal een lagere belastingaangifte doen dit jaar en komend jaar.'

Lees ook | Vicepresident KLM: 'We zetten alles op alles'

Met de overeenstemming is KLM er nu met alle vakbonden op hoofdlijnen uit. Het plan waarin de arbeidsvoorwaarden worden versoberd, is donderdagavond direct naar het ministerie van Financiën gestuurd.

(Unsplash)

KLM moest donderdag nog een plan inleveren in Den Haag om over de volledige door de overheid beloofde steun te kunnen beschikken. Hoekstra benadrukte de deadline donderdagochtend nog. Als het personeel niet zou instemmen met loonoffers en ontslagen, was faillissement volgens de minister de enige andere optie.

Verantwoordelijkheid

Willem Schmid, president van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), zegt in een persbericht: 'Met het akkoord dragen de piloten hun verantwoordelijkheid voor het veiligstellen van de toekomst van KLM. Dit pakket geeft invulling aan de afspraken die KLM met de overheid heeft gemaakt.'

KLM CEO Pieter Elbers: 'We hebben een grote en ontzettend belangrijke stap gezet om te komen tot herstructurering van KLM. Het plan dat we vandaag aan de Minister hebben aangeboden is een voorwaarde voor het financieringspakket en hiermee een belangrijke mijlpaal in het herstel van KLM. Het doel is om te zorgen dat KLM deze crisis overleeft en er sterker uitkomt.'

Grondpersoneel

Eerder op de dag lukte het al om deals te sluiten met de vakbonden voor het cabinepersoneel en het grondpersoneel. De piloten waren de enige beroepsgroep met wie KLM het nog niet eens was geworden. Zij behoorden net als bijvoorbeeld het management tot de hogere inkomens bij KLM en moesten ook het meeste inleveren. Een van de onderhandelaars van KLM gaf in de loop van de dag aan dat het lastige gesprekken waren.

'De maatregelen zijn ingrijpend en pijnlijk voor alle KLM’ers maar noodzakelijk', laat topman Pieter Elbers na afloop weten. KLM kondigde in de zomer al aan duizenden personeelsleden te ontslaan om te bezuinigen. Aan het eind van het jaar zal KLM zo’n 4500 mensen minder in dienst hebben dan voor de coronacrisis. Verdere banenreducties worden bovendien niet uitgesloten, 'gezien de omvang en diepte van de crisis'.

KLM heeft met de grond- en cabinebonden ook overeenstemming bereikt over het sociaal plan. Voor de piloten voorzagen bestaande cao-afspraken hier reeds in. Daarnaast zal KLM zijn Vrijwillige Vertrekregeling bij bepaalde afdelingen weer gericht openstellen om zoveel mogelijk gedwongen ontslagen te voorkomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen