Mobiliteit23 okt '20 17:50

Schatkist loopt ruim 650 miljoen bpm mis

Auteur: Noud Broekhof

Door de coronacrisis heeft de overheid tot dusver al ruim 650 miljoen euro minder belasting op nieuwe auto's (bpm) opgehaald. Dat blijkt uit cijfers die De Nationale Autoshow heeft opgevraagd bij VWE Automotive.

Het aantal nieuw verkochte auto's is fors gedaald waardoor ook de bpm-opbrengst afneemt
Het aantal nieuw verkochte auto's is fors gedaald waardoor ook de bpm-opbrengst afneemt (ANP)

De daling van de opbrengst is het gevolg van de sterk afgenomen autoverkoop in de eerste drie kwartalen vanwege de coronacrisis. Tot dusver werden 249.171 nieuwe auto's verkocht in Nederland. Die zijn gezamenlijk goed voor ruim 1,1 miljard euro aan bpm. Dat is 656 miljoen euro minder dan dezelfde periode een jaar geleden. Het gemiddelde bpm-bedrag daalde met 14,6 procent naar 4.566 euro.

Lees ook | 'Schaf belastingvoordeel plug-in hybrides af'

Elektrische auto's

Volgens VWE Automotive zorgt niet alleen de afname van de autoverkoop voor een lagere bpm-opbrengst. Er worden namelijk meer elektrische auto's verkocht en die zijn helemaal vrijgesteld van bpm. Vorig jaar was het aandeel elektrische auto's bijna 9 procent in de eerste drie kwartalen. Dit jaar 11,5%. Ook auto’s met verbrandingsmotoren hebben dit jaar een lagere bpm, omdat ze minder CO2 uitstoten. De hoogte van het bpm-bedrag is gekoppeld aan de CO2-uitstoot van een auto.

Lees ook | Nieuwe CO2-test voor auto's leidt tot grote prijsverschillen

Flinke tegenvaller

De lagere bpm-opbrengst is een flinke tegenvaller voor de schatkist. Als gevolg van de coronacrisis houdt de overheid dit jaar rekening met een afname van 700 miljoen euro. Maar dat bedrag is in de eerste drie kwartalen dus al bijna bereikt. Volgens hoogleraar transportbeleid Bert van Wee (TU Delft) zijn er nog geen zorgen. 'Dat kan de overheid op zich makkelijk lijden', zegt hij in De Nationale Autoshow. Van Wee verwacht niet dat het kabinet de autobelasting komend jaar zal verhogen.

De bpm-opbrengst is fors gedaald in de eerste drie kwartalen van dit jaar
De bpm-opbrengst is fors gedaald in de eerste drie kwartalen van dit jaar (VWE Automotive)

Gerelateerde artikelen