Mobiliteit3 nov '20 23:55

Kabinet stemt in met herstructureringsplan KLM

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet stemt in met het herstructureringsplan van KLM. De luchtvaartmaatschappij sloot eerder op de dag een deal met de pilotenvakbond VNV over de bezuinigingen die nodig zijn om in aanmerking te komen voor een groot steunpakket van de overheid. Minister Wopke Hoekstra van Financiën is akkoord met de deal en het kabinet stelt het steunpakket van 3,4 miljard euro alsnog beschikbaar.

Beluister ook | FNV akkoord met reddingsplan KLM, VNV nog niet

De pilotenvakbond VNV is als laatste vakbond akkoord gegaan met een loonoffer voor de duur van de noodlening aan KLM die het kabinet bereid is te verstrekken. Daardoor kan de luchtvaartmaatschappij een beroep doen op de rest van het steunpakket van ruim 3 miljard euro om de coronacrisis door te komen. 'De piloten hadden geen keus', zegt luchtvaartdeskundige Yteke de Jong van de Telegraaf. 'De afgelopen dagen liepen de spanningen hoog op. Hoe lang heb je nodig om tot je besluit te komen? Er moest veel gesproken worden om de vliegers er van te doordringen dat er iets gebeuren moest.'

Volgens De Jong is Frankrijk al ver met de herkapitalisatie en moet Nederland straks 'door de pomp'.

Beluister ook | 'FNV heeft geen jota binnengehaald bij KLM-deal'

'Er is veel onrust in de Tweede Kamer', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen eerder. 'Hoekstra heeft nog geen oplossing. Er wordt druk onderhandeld achter de schermen. Er is veel onrust in de Tweede Kamer na een wild weekeind waarin Wopke Hoekstra de miljardensteun bevroor. Er is veel boosheid op de piloten die de boel lijken te traineren. Hoekstra vindt dat de deadline voorbij is, er is brede vanuit de Kamer voor de harde opstelling van Hoekstra jegens de KLM'. Inmiddels is er dus een deal, en is de minister akkoord.

Beluister ook | Oud-minister Ruding: een failliet KLM is rampzalig


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen