Mobiliteit2 dec '20 19:11Aangepast op 2 dec '20 20:40

Corona zal blijvend effect hebben op mobiliteit

Auteur: BNR Webredactie

Een van de weinige voordelen van de coronacrisis is dat files zijn verdwenen. De ochtend- en avondspits bestaan haast niet meer. Kunnen we dat na corona zo houden? Minister Van Nieuwenhuizen denkt van niet en wil de komende jaren voor miljarden méér asfalt aanleggen. Maar veel vervoersexperts zijn het niet met haar eens.

(ANP Sem van der Wal)

Beluister ook | Niet asfalt, maar ander gedrag oplossing fileprobleem

En ook bedrijven denken erover na om ná de crisis een aantal van die voordelen van corona te behouden. Zoals Loyens & Loeff in Amsterdam. Verslaggever Hugo Reitsma spreekt Patrick van Oppen van Loyens & Loeff.

Beluister ook | 'Meer geld voor infrastructuur keihard nodig'

Van Nieuwenhuizen heeft ongelijk

De experts zijn het niet eens met de minister die suggereert dat de coronacrisis geen invloed zou hebben op de mate waarin je investeert in de infrastructuur. Ze zien een duidelijk verschuiving van zakelijk naar vrijetijdsvervoer, dat de druk van de spits weghoudt. Een deel daarvan zal terugkomen, 'maar zeker niet genoeg om daar nu veel geld aan uit te geven'.

Beluister ook | 'Mensen denken nu anders over manier van werken'

Corona doorbreekt gedrag

Volgens de deskundigen is het gewoontegedrag van de forensen doorbroken en is mobiliteitsgedrag hetzelfde als gewoontegedrag. 'Al met al zijn er meer mensen die straks gaan thuiswerken en maar deels naar kantoor gaan. Dat zie je gelijk goed op straat: als er één procent minder mensen met de auto de weg op gaat, heb je al gauw twee tot vijf procent minder files.'

Beluister ook | Helft minder files door 8 procent afname verkeer


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen