Mobiliteit3 dec '20 19:09Aangepast op 3 dec '20 20:21

Boeing 737 MAX vliegt weer na 21 maanden

Auteur: BNR Webredactie

De beruchte Boeing 737 MAX heeft voor het eerst in ruim anderhalf jaar gevlogen. De toestellen stonden aan de grond na twee crashes in Indonesië en Ethiopië, eind deze maand gaat Boeing er weer structureel mee vliegen, zegt luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft.

Image
(AFP Neill Cooper)

Beluister ook | Boeing 737 MAX mag weer vliegen

'Dit was de eerste vlucht sinds het aan de grond zetten van die hele vloot, eind deze maand gaan ze ook weer structureel vliegen. Het is weer een stap voorwaarts voor Boeing. Weliswaar mag er weer gevlogen worden van de Amerikaanse autoriteiten, het vertrouwen van de passagiers is wel weg', zegt Melkert.

Beluister ook | Europese luchtvaartautoriteit: Boeing 737 MAX is veilig

Nu de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA de seinen op groen zet, legt ook de Europese toezichthouder EASA de laatste hand aan de nieuwe regels en voorschriften waaraan de MAX moet voldoen. Melkert verwacht dat begin van het nieuwe jaar ook in Europa de MAX weer mag vliegen.

Beluister ook | Eerste voorzichtige lichtpuntjes voor 737 MAX

RyanAir maakte bekend 75 toestellen van Boeing te willen afnemen. Ondanks de twee crashes lijken maatschappijen wel vertrouwen in het toestel te hebben. Melkert: 'Het is best een interessant toestel. Van de vijfduizend geplaatste orders is minder dan tien procent geannuleerd. Alle maatschappijen zitten in het nauw en focussen op kostenreductie, er is dan ook best vraag naar dit zuinige toestel'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen