Mobiliteit8 jan '21 18:00

Leeftijd Nederlands wagenpark verder gestegen

Auteur: Noud Broekhof

De gemiddelde leeftijd van een auto in Nederland is gestegen naar 11 jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van VWE Automotive.

Image
(ANP)

Het Nederlands wagenpark wordt steeds ouder. Op 1 januari van dit jaar was de gemiddelde leeftijd van een auto precies 11 jaar. Vijf jaar eerder was dat nog 10,2 jaar en in 2011 9,3 jaar.

Dat betekent dat in tien jaar tijd de leeftijd van het wagenpark met 1,7 jaar is gestegen. Een toename van 18,3 procent.

Onveilig

Mobiliteitsexpert Carlo van de Weijer van de TU Eindhoven vindt de verdere stijging een slechte ontwikkeling. Hij maakt zich vooral zorgen om de verkeersveiligheid. 'Nieuwe auto's zijn veel veiliger. De kans dat je in een nieuwe auto om het leven komt, is een factor twee kleiner dan een oudere auto. Maar het gaat ook om het voorkomen van een ongeluk, want daar is een moderne auto veel beter in', zegt hij in De Nationale Autoshow.

Dure auto's

Volgens Van de Weijer zijn nieuwe auto's te duur geworden in Nederland. 'Wij hebben relatief dure nieuwe auto's als je het vergelijkt met landen om ons heen en daarom hebben we ook een relatief oud wagenpark.'

De mobiliteitsexpert pleit voor het aanpassen van de autobelasting. 'Een lagere belasting op aankoop van een auto en een hogere belasting op gebruik zou een goede zet zijn, want het verversen is verreweg de effectiefste manier om het wagenpark schoner en veiliger te krijgen.'

Image
(VWE Automotive)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen