Mobiliteit10 jan '21 17:00

Groot deel auto's met keyless entry onvoldoende beveiligd

Auteur: Noud Broekhof

Tweederde van de door Kiwa SCM gekeurde auto's met een keyless entry-systeem zijn niet goed genoeg beveiligd tegen diefstal. De keuringsinstantie adviseert autobezitters aanvullende maatregelen te treffen.

Image

Het is geen geheim dat auto's met keyless entry gevoelig zijn voor diefstal, de zogenaamde relay attack. Autodieven verlengen het signaal van de sleutel, waardoor ze een auto gemakkelijk open krijgen en kunnen stelen.

Eisen

Sinds 1 januari van dit jaar gelden strengere beveiligingseisen om diefstal van auto's met keyless entry te voorkomen. 'De meeste fabrikanten kiezen ervoor om de sleutel in slaap te laten vallen als die stilligt, maar dat moet dan wel binnen vijf minuten', zegt Henk van Vliet, Certificatie Manager bij Kiwa SCM.

Keuring

Document: Bekijk de lijst met gekeurde keyless entry-systemen door Kiwa SCM

De keuringsinstantie keurde de keyless entry-systemen van circa 500 modellen. Tweederde voldoet niet aan nieuwe beveiligingseisen en heeft daarom geen keurmerk gekregen.

Hoe nieuwer de auto, hoe beter de auto beveiligd is tegen relay attack. Voor bezitters van oudere modellen adviseert Van Vliet aanvullende maatregelen te treffen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen