Mobiliteit6 feb '21 17:00

'Chiptekort auto-industrie duurt nog een paar kwartalen'

Auteur: Noud Broekhof

Het tekort aan chips voor de productie van nieuwe auto's houdt nog een paar kwartalen aan. Dat zegt directeur Maurice Geraets van chipmaker NXP Nederland op BNR.

( ANP XTRA)

Autofabrikanten kampen wereldwijd met een tekort aan chips. In steeds meer fabrieken wordt de productie van auto's verminderd of zelfs helemaal stilgelegd. 'In bepaalde situaties zal het nog een paar kwartalen kunnen duren', zegt Geraets.

NXP benut op dit moment de volledige productiecapaciteit. De chipmaker heeft geen halfgeleiders op voorraad. 'Die voorraden zijn nul. Iedere chip die de fabriek uitkomt, gaat direct een auto in', verzekert de Nederlandse NXP-directeur in De Nationale Autoshow.

Coronacrisis

( ANP XTRA)

Het tekort aan chips in de auto-industrie is veroorzaakt door de coronacrisis. Bijna alle autofabrieken werden in het tweede kwartaal vorig jaar gesloten. 'Autofabrikanten werden zenuwachtig wat de markt zou gaan doen met corona en hebben een hoop bestellingen geannuleerd.'

Maar het produceren van een chip duurt drie tot zes maanden. 'Op het moment dat dan allerlei orders geannuleerd worden in mei en juni en vervolgens in september en oktober de markt weer aantrekt dan moet die fabrieksmachine weer meer chips gaan maken. Dat duurt even', zegt Geraets.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen