OV-bedrijven stap verder met opzetten MaaS-platform
NS, RET en HTM hebben een nieuwe stap gezet bij het opzetten van een landelijk Mobility as a Service-platform, Rivier. De OV-bedrijven gunnen de bouw van het platform aan Siemens Mobility.
Met het nieuwe MaaS-platform, dat dit najaar operationeel moet zijn, wordt het mogelijk om een reis met verschillende vervoermiddelen van deur tot deur in één keer online te plannen, boeken en te betalen. RET-directeur Maurice Unck benadrukt in BNR Mobility dat er geen nieuwe app komt. Siemens Mobility bouwt volgens hem een technische tussenlaag. 'Het is een soort stekkerdoos tussen de data van mobiliteitsaanbieders enerzijds en MaaS-dienstverleners anderzijds. De consument is geen klant van de stekkerdoos, maar wel partijen aan de boven- en aan de onderkant en die bieden dat uiteindelijk weer aan de consument aan', zegt Unck.
Aanbieders samenbrengen
De OV-bedrijven willen met dit initiatief de mobiliteitsdiensten van zoveel mogelijk aanbieders in Nederland samenbrengen. Of het nu gaat om taxibedrijven of deelfietsen, e-scooters of zelfs particuliere automobilisten. Hoe meer partijen hun diensten aanbieden, hoe beter het mogelijk wordt om heel Nederland digitaal te ontsluiten. 'Laat die partijen maar komen', zegt Unck zelfverzekerd. 'We hebben een aanbesteding gedaan en we zetten een platform in de markt. Wij denken dat het heel aantrekkelijk is en gaan het zelf ook gebruiken. Het is open voor anderen. Het zijn open standaarden.'
Meer weten over Mobility as a Service? Luister de aflevering van BNR Mobility terug! Verder aandacht voor te smalle fietsstroken en het Nationaal Zakelijke Mobiliteitsonderzoek.