'Merendeel fietsstroken te smal'
Een groot deel van de fietsstroken in Nederland is te smal. Dat concludeert advies- en ingenieursbureau Sweco na een steekproef.
Hans Drolenga, senior adviseur veilige mobiliteit bij Sweco, bekeek de breedte van 600 kilometer aan fietsstroken in ons land. 'We hebben daarbij vastgesteld dat in zestig procent van de gevallen de fietsstrook te smal is, terwijl de rijloper (het stuk asfalt waar auto's rijden) nooit te smal is', zegt hij in BNR Mobility.
Het advies is om fietsstroken op de rijbaan aan beide kanten van de weg niet smaller te maken dan 1,70 meter. In zestig procent van de gevallen is dat dus minder en bij tien procent zelfs minder dan een meter, blijkt uit de steekproef van Sweco.
Meer ruimte
Te smalle fietsstroken zijn volgens Drolenga 'potentieel gevaarlijk'. 'Het leidt tot hogere snelheden van auto's waarbij ze fietsers kunnen raken.' Hij vindt dat fietsers meer ruimte op de weg verdienen. 'Idealiter leggen we een vrijliggend fietspad aan. Als het niet anders kan dan zijn fietsstroken ook een optie, maar breng ze dan wel op de benodigde breedte.'
Luister de aflevering van BNR Mobility terug! Verder aandacht voor een nieuw landelijke MaaS-platform dat in de maak is en het Nationaal Zakelijke Mobiliteitsonderzoek.