Mobiliteit5 mrt '21 13:56

ProRail maakt spoor klaar voor extreem weer

Auteur: BNR Webredactie

Prorail, Rijkswaterstaat en het ministerie van I&W werken aan een megaplan om het spoor klaar te maken voor veel extremer weer. Door klimaatverandering zal het spoor namelijk vaker last hebben van hevige hoosbuien, harde stormen en extreme hitte.

(ANP VINCENT JANNINK)

Luister terug | 'Circa 20.000 treinen geschrapt door winterweer'

Het gaat bij dat plan al snel om miljarden euro's, zegt Andy Wiemer van Prorail. De voorspellingen over de klimaatverandering laten zien dat de extremen van nu het normale van 2050 zijn. De partijen brengen nu in kaart waar de zwakke plekken zitten. 'Waar verwachten we in 2050 wateroverlast, waar verwachten we eventueel meer blikseminslagen, waar verwachten we meer problemen door hitte?' De resultaten worden de komende 20 jaar meegenomen in de projecten die al op de planning staan.

Driebergen-Zeist

Wiemer noemt als voorbeeld het nieuwe station Driebergen-Zeist. Daar wordt wateroverlast verwacht in de toekomst. Daarom is onder het station een opvangbak aangebracht ter grootte van een olympisch zwembad. Met het water dat daarin wordt opgevangen, kan dan weer de omgeving worden besproeid. En ook wordt de fietsenstalling ermee verwarmd.

Luister terug | Het treinlab van de TU Delft


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen