Mobiliteit16 mrt '21 19:49Aangepast op 27 sep '22 09:11

Consumentenbond waakt over uitbetaling coronavouchers

Auteur: BNR Webredactie

Een pas opgericht Voucherfonds moet reisorganisaties bijstaan door het verstrekken van leningen. Wie een reis geannuleerd zag, daarvoor in de plaats een voucher kreeg, maar die níet verzilverde, kan geld terugkrijgen. Dat loopt allesbehalve soepel. Daarom heeft de Consumentenbond een meldpunt geopend, zegt woordvoerder Babs van der Staak.

(Robin Utrecht)

Lees ook | Reizigers verzilveren bijna al hun coronavouchers: 'Verbazingwekkend goed verlopen'

'Het is niet zo dat de vouchers niet meer gelden, maar een jaar nadat de voucher is uitgegeven heb je recht op geld terug. We houden in de gaten of dat gebeurt. De SGR-dekking op de vouchers verloopt, dus de vouchers waren een jaar lang gedekt tegen faillissement van de reisaanbieder. Dus als je voucher verloopt en je hebt nog geen geld terug, moet je dat wel binnen twee maanden melden bij de SGR. Dan wordt die dekking verlengd.' De SGR gaat dan achter de terugbetaling aan en ben je weer gedekt tegen faillissement. Kan de reisorganisatie niet betalen, dan kan er faillissement worden aangevraagd en word je uit het SGR-fonds uitbetaald.

Luister terug | Reissector vreest run op voucher-tegoeden

De Consumentenbond wil met het meldpunt te weten komen of de bedragen worden terugbetaald, of er klachten zullen binnenkomen, en zo ja, over welke bedrijven? Naast het meldpunt komt er ook een fonds vanuit de overheid om de kosten van de reisorganisaties op te vangen. Dat is er nog niet omdat er eerst in Brussel moet worden gekeken of de maatregel oneerlijke concurrentie zou kunnen opleveren.

Luister terug | D-Reizen sleept garantiefonds en staat voor de rechter

Consumenten met een SGR-voucher waarvan de einddatum (of vervaldatum) is verstreken, die nog geen geld hebben gekregen, kunnen dit bij de Consumentenbond melden via verlopenSGRvoucher@consumentenbond.nl.

Luister terug | ACM gaat scherp letten op afhandeling vouchers


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen