Mobiliteit19 mrt '21 08:06Aangepast op 19 mrt '21 12:35

Trucks veroorzaken lange files bij tunnels

Auteur: BNR Webredactie

Vrachtwagens negeren massaal hoogtemeldingen bij tunnels, meldt De Telegraaf op basis van cijfers van Rijkswaterstaat. Het gevolg: hardnekkige files.

(Ginopress)

Ondanks dat we minder vaak de weg op gingen vanwege corona, moesten de tunnels nog vaak op slot. Bij hoogbeladen trucks gaan de slagbomen naar beneden. En dat betekent dat al het verkeer stil komt te staan. De Velsertunnel voerde in 2020 de lijst aan met 1812 afsluitingen, maar ook de Drechttunnel, de Coentunnel en de Noordtunnel scoren hoog.

Europese norm

Een vrachtwagen wordt gewaarschuwd als die te hoog is voor een tunnel. Al jaren geldt in heel Europa een maximumhoogte van vier meter en de chauffeurs worden geacht dat te weten. Maar ondanks vele waarschuwingen negeren veel truckers die norm, zegt Remco de Korte van Rijkswaterstaat. Hij heeft er geen verklaring voor dat het zo vaak misgaat.

Boete

Als een vrachtwagen wordt stilgezet, komt er een weginspecteur ter plaatse die bekijkt wat er aan de hand is. De chauffeur kan een boete krijgen. Die varieert van 470 tot 1000 euro, afhankelijk van de hoogte van de vrachtwagen.

Luister terug | De BNR Techniektour | De techniek achter vrachtwagens


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen