Mobiliteit23 apr '21 18:42Aangepast op 29 apr '21 16:52

'Tesla lokt gevaarlijk rijgedrag uit met Autopilot'

Auteur: Noud Broekhof

Tesla lokt gevaarlijk rijgedrag uit met semi-zelfrijdende systemen zoals de Autopilot. Dat zegt directeur Peter van der Knaap van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) op BNR. Hij vindt de termen die Tesla voor de systemen gebruikt ongewenst. 'Die moet je eraf halen.'

Uitlokking

Volgens Van der Knaap suggereert Tesla met de naamgeving Autopilot en Full Self-Driving-modus dat auto's grotendeels zelf kunnen rijden, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is. 'De techniek is niet perfect, dus dat gaat mis. Je geeft mensen de illusie dat het wel kan, ondanks dat je in een handleiding zegt dat ze het niet moeten doen. Dat is uitlokking.'

Fatale crash

Afgelopen weekend vond een fatale crash in Texas plaats met een Tesla. Daarbij zat volgens de politie niemand achter het stuur. Over de oorzaak van de crash is nog veel onduidelijk, ook of de Autopilot-functie gebruikt werd vlak voordat het ongeluk plaatsvond.

Volgens Tesla-topman Elon Musk lag het niet aan de ondersteunende functies van de auto. Het lukte de Amerikaanse consumentenorganisatie Consumer Report eerder deze week om een Tesla Model Y zelf te laten rijden zonder bestuurder.

Onderzoeken

De SWOV is met de RDW in overleg om dit soort ernstige incidenten met Tesla's diepgaand te onderzoeken. 'Dat is de enige manier om herhaling te voorkomen. Dit is een rampzalig scenario natuurlijk. Dat geldt overigens ook voor andere fabrikanten die met de naamgeving meer suggereren dan het voertuig kan', zegt Van der Knaap in De Nationale Autoshow.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen