Mobiliteit3 mei '21 18:04Aangepast op 3 mei '21 22:30

Eringa pleit voor commissaris infrastructuur

Auteur: Noud Broekhof

Er moet een commissaris voor infrastructuur komen. Daarvoor pleit voormalig ProRail-topman Pier Eringa op BNR. Hij is voorzitter van het samenwerkingsverband Next Generation Infrastructures (NGinfra) waarbij onder meer Schiphol, het Havenbedrijf Rotterdam en Rijkswaterstaat zijn aangesloten.

Pier Eringa
Pier Eringa (ProRail)

Volgens Eringa staat Nederland de komende jaren voor grote infrastructurele uitdagingen. Huizen moeten van het gas af, er komen woningen bij en de transitie naar duurzame mobiliteit is ingezet. Een commissaris moet dat in goede banen gaan leiden. 'Je wil eigenlijk daaroverheen kijkend met elkaar bepalen wat slimme richtingen zijn. Ons einddoel is dat er een commissaris voor infrastructuur komt.'

Schakel

De commissaris moet een schakel worden tussen het bedrijfsleven en de toekomstige minister van Infrastructuur en Waterstaat. Eringa vindt dat de persoon met deze functie ook doorzettingsmacht moet krijgen. 'De commissaris zit wat dichter op de uitvoering. Ministers moeten zich met veel dingen bemoeien, maar niet te veel met de uitvoering. Dat is beter van niet', zegt hij in BNR Mobility.

Meer weten? Luister de aflevering met Pier Eringa terug!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen