Mobiliteit5 mei '21 18:23

Benzineprijs naar hoogste stand ooit

Auteur: BNR Webredactie

De benzineprijs is gestegen naar de hoogste prijs ooit. Sinds woensdag geldt een adviesprijs van 1,897 euro per liter E10 (Euro95), meldt consumentenorganisatie UnitedConsumers.

UnitedConsumers houdt sinds begin deze eeuw dagelijks de brandstofprijzen bij op basis van de adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen. De prijs voor een liter benzine stond woensdagochtend op 1,895 euro, wat een evenaring was van de recordprijs die begin oktober 2012 gold. Later werd de adviesprijs verder verhoogd.

Andere kosten dekken

Het bijzonder van de huidige hoge benzineprijs, is dat die niet wordt veroorzaakt door een hoge olie-prijs, legt Lucia van Geuns, energiedeskundige bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies uit. 'De olieprijs is maar 70 dollar, terwijl die in 2012 meer dan 100 dollar was. Er is al met al wel meer vraag naar benzine en diesel, maar minder naar kerosine. Die kerosine kan niet worden afgezet en moet voor een deel worden opgeslagen.' Door die kosten te dekken wordt de prijs van benzine en diesel hoger, verklaart Van Geuns.

De stijging van de prijs hangt ook samen met andere wereldwijde ontwikkelingen. Zo zijn er berichten dat de bedrijvigheid in de VS weer toeneemt, waardoor de voorraden van olie- en benzine zouden zijn afgenomen. Ook wereldwijd gaan steeds meer economieën open wat de vraag naar brandstoffen stuwt.

Image
(Unsplash, Jean-Christophe Gougeon)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen