Mobiliteit14 mei '21 17:18

'Meeste autobezitters niet duurder uit met kilometerheffing'

Auteur: Noud Broekhof

De meeste autobezitters gaan minder betalen als er een kilometerheffing komt. Dat verzekert Bovag-voorzitter Han ten Broeke op BNR.

Belangenclubs presenteerden deze week een kant-en-klaar autobelastingplan, waarin ze pleiten voor het invoeren van een kilometerheffing. De kilometerprijs moet gekoppeld worden aan de CO2-uitstoot van het voertuig.

Unfair

De vrees bestaat dat autobezitters meer gaan betalen, maar volgens Ten Broeke is dat niet het geval. 'Heel veel gaan erop vooruit. Ik denk zelfs de meeste', zegt hij in De Nationale Autoshow. 'In Nederland rijden we gemiddeld 13.000 kilometer. Er is een klein aantal mensen dat veel meer rijdt, voornamelijk zakelijke rijders. Momenteel betaalt iedereen hetzelfde via de wegenbelasting of je nou 60.000, 80.000, 6.000 of 8.000 kilometer rijdt. Dat is unfair. Het is niet uit te leggen.'

Kilometerprijs

Het invoeren van een kilometerheffing duurt naar verwachting 8,5 jaar. Een mogelijke kilometerprijs wil Ten Broeke niet noemen. 'Ik ga me daar niet over uitlaten. Elk bedrag dat ik noem, wordt nieuws op zichzelf. We maken die fout niet nog een keer', zegt hij.

Meer weten? Luister de uitzending van De Nationale Autoshow terug!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen