Mobiliteit7 jun '21 21:15

Nieuw prototype hyperloop in aantocht

Auteur: Noud Broekhof

De ontwikkeling van de hyperloop in Nederland komt in een volgende fase. Donderdag wordt een nieuw prototype onthuld in Groningen.

(Hardt Hyperloop)

Het prototype is onderdeel van het European Hyperloop Center (EHC), een faciliteit waar de hyperloop in de toekomst getest zal worden. 'Onderdeel van het testen is dat we kijken hoe je zo slim mogelijk een hyperloop kunt bouwen', zegt Mars Geuze, commercieel directeur van het Delftse start-up Hardt in BNR Mobility.

Mijlpaal

Hij noemt de nieuwe fase een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van de hyperloop. 'Dit is eigenlijk de eerste keer dat een volledig operationeel systeem gebouwd en gecertificeerd kan worden. Dat we daar nu het eerste prototype van gemaakt hebben, laat zien dat je het echt op deze manier kunt bouwen.'

Prototype

Het prototype bestaat uit drie buissegmenten van elk 12 meter. Ze zijn op kolommen achter elkaar geplaatst. 'Met daartussen de seals die ervoor zorgen dat het systeem niet lekt en de expansion joints die ervoor zorgen dat de buis kan uitzetten of krimpen door temperatuurverschillen', vertelt Geuze.

EHC

Het EHC komt ten oosten van Groningen te liggen. Op de locatie wordt een laboratorium en een testbaan van 2,7 kilometer gebouwd. Het Hyperloop Development Program financiert de testfaciliteit. 'Het is een super belangrijke stap om deze technologie zo snel mogelijk in de grond te krijgen', zegt voorzitter Jeroen in 't Veld.

Meer weten? Luister BNR Mobility terug!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen