Mobiliteit17 jun '21 16:29Aangepast op 17 jun '21 19:27

VDL Nedcar gaat elektrische auto's bouwen voor Amerikaanse Canoo

Auteur: BNR Webredactie

VDL Nedcar gaat auto’s produceren voor Canoo. Deze startup uit de Verenigde Staten heeft de intentie om in ieder geval tot 2028 auto’s te laten produceren bij VDL Nedcar. Gisteren hebben beide partijen een contract ondertekend.

Autoproducent VDL Nedcar gaat elektrische auto's bouwen voor de Amerikaanse start-up Canoo. De productie begint eind 2022 met duizend stuks, maar een jaar later moeten dat er al 15.000 zijn. Canoo wil zeker tot 2028 auto's door de Limburgse autofabrikant laten bouwen. Volgens Noud Broekhof van de Nationale Autoshow gaat het om de productie van de Lifestyle Vehicle. 'Het zijn stoere, hippe urban vehicles met een actieradius van vierhonderd kilometer die Nedcar gaat bouwen', zegt Broekhof.

VDL Nedcar was al geruime tijd op zoek naar nieuwe opdrachtgevers nadat BMW besloot geen auto's meer door VDL Nedcar te laten bouwen, maar de productie van de eigen auto's en die van dochtermerk Mini naar eigen fabrieken over te hevelen.

Freelance

'Nedcar is eigenlijk een freelance autofabriek', zegt Broekhof 'Ze moeten nieuwe opdrachtgevers blijven binnenhalen willen ze die 4.500 mensen aan het werk blijven houden. Canoo gaat ook zelf een fabriek in de VS bouwen, maar die is pas over een paar jaar klaar, dus Nedcar is er vooral voor de opstartfase. De toekomst is nog niet veiliggesteld, je moet meer opdrachtgevers binnenhalen'.

Canoo, gevestigd in Californië, gaat ‘de meest ruimtebesparende elektrische voertuigen op de markt brengen: pickups, minibussen en bestelwagens met een grote laadcapaciteit op een kleine voetafdruk’. Het model, genaamd Lifestyle Vehicle, dat VDL Nedcar voor Canoo gaat produceren, is het eerste voertuig dat de startup in productie gaat brengen. Canoo kondigt vandaag ook aan dat het in Amerika een eigen, nieuwe autofabriek gaat bouwen.

Geen invloed op huidige productie

In eerste instantie gaat VDL Nedcar in het vierde kwartaal van 2022 1.000 voertuigen bouwen voor Canoo en in 2023 zal het volume 15.000 bedragen. Doordat een vergunning voor nieuwbouw op het terrein van VDL Nedcar vooralsnog ontbreekt, wordt mogelijk tijdelijke huisvesting op het fabrieksterrein in Born gerealiseerd. De nieuwe productie-activiteiten voor Canoo zullen geen invloed hebben op de huidige productie van VDL Nedcar. De productie van de MINI-modellen en de BMW X1 voor BMW Group eindigt eind 2023.

VDL Nedcar streeft naar het tegelijkertijd bedienen van meerdere opdrachtgevers. Op dit moment vinden er gesprekken met geïnteresseerde partijen plaats over de productie van auto’s in Born. Het produceren van auto’s voor zowel startups als voor gevestigde merken is de ambitie, evenals de plaatselijke assemblage van batterijpakketten en het verbreden van de activiteiten in de waardeketen, zoals prototyping, homologatie en sales & aftersales, al dan niet in samenwerking met partners.

Brede mobiliteitspropositie

Het bouwen van volledig elektrische voertuigen sluit naadloos aan bij de brede mobiliteitspropositie van VDL Groep. Zo is VDL bijvoorbeeld Europees koploper op het gebied van de elektrificatie van zwaarder vervoer, bussen, e-trucks en automatisch geleide voertuigen (AGV’s). Tevens richt VDL wereldwijd autofabrieken in met geautomatiseerde productielijnen en leveren diverse toeleveringsbedrijven van VDL toe aan de automotive-industrie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen