Mobiliteit8 jul '21 07:16

Utrechtse Alliantie wil investeringen in ov

Auteur: BNR Webredactie

Utrecht heeft de oplossing voor de woningnood - maar daarvoor moet het Rijk wel de portemonnee trekken. Want de woningbouw kan alleen worden opgekrikt met grootschalige investeringen in het ov. Dat schrijft een nieuwe Utrechtse Alliantie in een brandbrief aan het kabinet.

Luister terug | Stadsvervoerders: grote investeringen nodig vanwege woningbouw

Volgens de Utrechtse wethouder Mobiliteit Lot van Hooijdonk is er heel lang niet regionaal geïnvesteerd in het ov. En dat terwijl de stad verdubbelt. 'De stad Utrecht groeit al heel lang heel snel, de stad verdubbelt, de regio groeit ook, maar het ov is al die tijd niet meegegroeid.' Volgens Van Hooijdonk gaat het om 2,5 miljard euro en is dat nog maar de eerste fase. ' Van dat ene busstation moeten we naar meerdere knooppunten en buslijnen moeten in tramlijnen veranderen.'

Luister terug | Kabinet trekt beurs voor ov Randstad

'We zien een aantal bedrijven als ASR en Rabobank dat met een ander mobiliteitsbeleid komt door corona. Thuiswerken is sowieso winst. In het buitenland is ov publiek belang, waar uiteindelijk ook publiek geld in moet. Het grootste deel van de kosten zijn voor de Rijksoverheid.' Volgens Van Hooijdonk ligt Nederland achter op andere EU-landen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen