Mobiliteit14 jul '21 12:46

Consumentenbond: 'Gedrag Volkswagen kwalijk'

Auteur: BNR Webredactie

Eigenaren van sjoemeldiesels van Volkswagen hebben recht op honderden miljoenen euro's compensatie. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. De Stichting Car Claim had hierover een zaak aangespannen tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers. De Consumentenbond noemt het gedrag van Volkswagen kwalijk.

Image
(ANP Bart Maat)

Luister terug | Duitsers claimen massaal bij Volkswagen

Traineren

Woordvoerder Gerard Spierenburg van de Consumentenbond noemt het opmerkelijk dat een Nederlandse rechter inhoudelijk een uitspraak doet. 'In de VS heeft Volkswagen voor miljoenen geschikt, in Europa en Nederland wil het bedrijf dat niet. Ze traineren de zaak zo veel mogelijk. Ik verwacht ook dat na deze uitspraak dat ze in hoger beroep zullen gaan. Gedupeerden hoeven er niet op te rekenen op korte termijn schadevergoeding te krijgen.'

Spierenburg noemt de uitspraak wel 'weer een opsteker. Het is opnieuw dat Volkswagen in het ongelijk wordt gesteld.' Ook de Consumentenbond heeft verschillende individuele zaken lopen tegen Volkswagen. En telkens gaat het bedrijf in beroep, Spierenburg noemt het gedrag van Volkswagen kwalijk.

Honderden miljoenen euro's

Mensen en bedrijven die zogenoemde sjoemeldiesels hebben gekocht van Volkswagen hebben recht op in totaal honderden miljoenen euro's compensatie. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald in de claimprocedure van Stichting Car Claim tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers.

Wie een nieuwe Volkswagen, Audi, SEAT of Škoda kocht met zogeheten sjoemelsoftware, heeft recht op een prijsverlaging van 3000 euro, voor een tweedehands auto is dit 1500 euro. Het geldt voor ongeveer 150.000 auto’s die consumenten kochten bij autodealers die de claimstichting heeft betrokken in de rechtszaak.

Luister terug | Meer dan 40.000 sjoemeldiesels nog op de weg

Beroep

Een koper mag verwachten dat de auto aan de regelgeving voldoet. Doet die dat niet dan is een auto minder waard dan de koopprijs, redeneert de rechter. Tegen de uitspraak kan nog beroep worden aangetekend.

Het sjoemeldieselschandaal kwam in 2015 aan het licht. Volkswagen gaf toen toe op grote schaal emissietesten te hebben gemanipuleerd met sjoemelsoftware, waardoor dieselwagens schoner leken dan ze in werkelijkheid waren. De kwestie heeft het autoconcern al vele miljarden gekost aan boetes en reparatiekosten. In sommige landen zijn ook al vergoedingen uitgekeerd.

Luister terug | Sjoemelcompensatie kan Volkswagen nog harder treffen

Of er meteen al veel duidelijkheid komt, valt nog te bezien. De partijen kunnen ook weer beroep aantekenen. Car Claim probeert inmiddels ook zaken te starten tegen andere autofabrikanten over sjoemelsoftware. Eind vorig jaar dagvaardde de organisatie al Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, voor de Nederlandse rechter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen