Mobiliteit29 jul '21 06:46Aangepast op 29 jul '21 07:31

Ever Given arriveert in Rotterdamse Haven

Auteur: BNR Webredactie

Het containerschip Ever Given is donderdag in de vroege ochtend aangekomen bij de Rotterdamse haven. Het schip werd in maart wereldberoemd toen het door een zandstorm overdwars vast kwam te liggen in het Suezkanaal en zo een van de belangrijkste vaarroutes ter wereld blokkeerde. Correspondent Jigal Krant doet er verslag van en spreekt havenmeester Hans Nagtegaal.

Luister terug | Ever Given mag Egypte voorlopig niet verlaten

Havenmeester Hans Nagtegaal is aan de ene kant wel, en anderzijds weer niet onder de indruk van de Ever Given. 'Het is niet business as usual, maar het is niet bijzonder om zo'n groot schip te zien. We doen dit elke dag.' Volgens Nagtegaal blijven de 24 bemanningsleden aan boord. Het schip gaat eerst naar Felixtowe om te kijken of er gerepareerd moet worden.

Luister terug | Rij voor Rotterdamse haven is onvermijdelijk

Alle containers die bestemd zijn voor het Europese vasteland zullen worden gelost aan de ECT Delta-terminal, dus ook de lading met bestemming Hamburg. Containers voor die Duitse havenstad worden op een ander schip gezet om hun reis voort te zetten. De Ever Given zelf vaart door naar het Engelse Felixstowe om de resterende containers af te leveren.

Luister terug | Ever Given vaart weer, Suez-kanaal weer vrij

Het duurde bij de blokkade van het Suezkanaal ongeveer een week voor het schip vlot getrokken kon worden. In die tijd ontstond een file van honderden schepen en raakte de wereldwijde handel ontregeld. Een deel van de schepen die eigenlijk door het kanaal heen wilden, besloot om Afrika heen te varen.

Gerelateerde artikelen