Mobiliteit28 jul '21 13:26

ProRail sluit toekomstige treinuitval niet uit

Auteur: BNR Webredactie

Door personeelstekort op de verkeersleidingposten bij spoorbeheerder ProRail, rijden er tot vanmiddag 15:00 uur op een aantal trajecten geen of minder treinen. 'Ik sluit niet uit dat we dit in de toekomst vaker gaan tegenkomen', zegt directeur Operatie Ans Rietstra van ProRail.

Vandaag rijden er minder intercity's tussen Amersfoort en Amsterdam, minder sprinters tussen Utrecht en Almere-Centrum en geen sprinters tussen Utrecht en Baarn. Vanaf Den Dolder worden er bussen ingezet. Volgens Rietstra kampt ProRail al een tijd met een overall personeelstekort, maar wreekt dit zich nu in combinatie met de vakantieperiode en een ziekmelding.

'We hebben al een tijdlang een groot personeelstekort op de verkeersleidingsposten, waarvan we er twaalf in Nederland hebben.' Voor deze functie zijn weliswaar 5.000 sollicitanten, er zijn maar 60 opleidingsplekken. Moeten dat er niet meer zijn? 'In vergelijking met 2018 hebben we het opleidingsbudget verachtvoudigd, we doen er alles aan om mensen binnen te krijgen.'

In mei had ProRail ook al dezelfde boodschap: uitval door tekorten, Rietstra 'sluit niet uit dat we dit nog een aantal keren tegen gaan komen'.

Gerelateerde artikelen