Mobiliteit3 aug '21 07:31

Luchtvaart laat langzaam herstel zien

Auteur: BNR Webredactie

In het afgelopen kwartaal reisden bijna 4 miljoen passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens in Nederland, blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS. Dit zijn ruim vier keer zoveel reizigers als in het zelfde kwartaal in 2020, maar nog altijd 18 miljoen minder dan in 2019.

(Unsplash/William Hook)

We mogen er blij mee zijn dat de weg omhoog weer gevonden is voor de luchtvaartsector, maar we zijn nog niet in de buurt van de hoeveelheid vluchten in 2019, zegt Joris Melkert, luchtvaartspecialist van de Technische Universiteit Delft.

Als gevolg van het verminderde aantal vluchten, is de bezettingsgraad van vliegtuigen enorm gedaald. Waar voor corona meer dan 80 procent van de vliegtuigen gevuld was, loopt de bezettingsgraad nu langzaam op richting 50 procent.

Opgesloten op continent

Spanje was afgelopen periode de populairste bestemming van Nederlandse vliegreizigers, terwijl dat eerder Amerika was. Melkert ziet dat mensen steeds minder lange afstanden vliegen. 'We zitten toch een beetje opgesloten op ons continent, omdat de grote internationale verbindingen nog niet helemaal open zijn.'

Wat betreft vrachtvluchten zitten we inmiddels alweer boven het niveau van 2019, zegt Melkert. 'Voor zover je van winnaars kunt spreken, zijn dat wel de winnaars van de coronacrisis in de luchtvaart.'

Luister terug | Zijn vliegtuigen wel deltavariant-proof?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen