Mobiliteit1 okt '21 18:04

'Slechtste verkoopjaar nieuwe auto's in ruim vijftig jaar tijd'

Auteur: BNR Webredactie

2021 wordt het slechtste verkoopjaar voor nieuwe auto's in ruim vijftig jaar tijd. Dat voorspelt automarktanalist Aumacon. In vergelijking met vorig jaar zijn tot dusver bijna vijf procent minder nieuwe auto's verkocht.

De automarktanalist heeft de prognose aangepast, omdat de verkoopcijfers slechter zijn dan verwacht. 'Onze prognose voor dit jaar stond aanvankelijk op iets boven de 400.000 stuks. Op dit moment staat die op 335.000 eenheden. Dat is niet veel. We moeten helemaal terug naar 1968 om een lager aantal te vinden', zegt Aumacon-directeur Clem Dickmann.

Luister terug - De Nationale Autoshow | Zo slecht gaat het met de verkoop van nieuwe auto's

Chiptekort

Volgens Dickmann werden in september ongeveer 16 procent minder nieuwe auto's geregistreerd dan vorig jaar. 'Daarmee is het derde kwartaal ook niet goed afgesloten, bijna 19% minder. Als we dat optellen over de negen maanden van dit jaar, dan zitten we op een min van bijna vijf procent. Dus een behoorlijke tegenvaller voor de autobranche.'

Luister terug - De Nationale Autoshow | En weer gaat de autobelasting omhoog..

De autoverkoop blijft dalen door de aanhoudende chiptekorten. Dickmann noemt daarnaast nog enkele redenen voor het rampzalige jaar. 'Er is een afwachtende houding in de markt. Corona speelt daar een rol bij. Zo hebben mensen bijvoorbeeld minder behoefte aan leaseauto's. Anderzijds blijven auto's in Nederland duur, en de vlucht naar occasions is ook bekend.'

Lichtpuntje

Enig lichtpuntje is de verkoop van volledig elektrische auto's, want die steeg een klein beetje. Het marktaandeel van elektrische auto's steeg daarmee met ruim een procentpunt naar 12,7 procent. Aumacon verwacht bovendien nog een kleine opleving van de verkoopcijfers richting 1 januari, want dan gaat de bijtelling voor elektrische auto's omhoog.

Volgens de automarktanalist worden er dit jaar 60.000 volledig elektrische auto's verkocht in Nederland. Dat betekent een marktaandeel van ongeveer 18 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen