Mobiliteit4 okt '21 17:46

Vrachtwagens die in treintjes rijden stap dichterbij

Auteur: Noud Broekhof

Binnen een paar jaar kunnen vrachtwagens dankzij platooning in treintjes op snelwegen rijden. Het Europese onderzoeksproject ENSEMBLE, onder leiding van TNO, heeft een belangrijke nieuwe stap gezet.

(ENSEMBLE)

Voor het eerst hebben zeven verschillende vrachtwagenfabrikanten een treintje gevormd tijdens een test van twee uur op de openbare weg in Spanje. Volgens Marika Hoedemaeker van TNO, coördinator van het Europese ENSEMBLE-project, een unieke stap. 'TNO heeft als een neutrale partner een neutraal communicatieprotocol gemaakt waaraan alle fabrikanten zich hebben gecommitteerd zodat ze met elkaar kunnen praten. Dat is belangrijk. Als je niet alleen wilt platoonen met hetzelfde merk voor je neus, dan moet je elkaars taal spreken', zegt ze in BNR Mobility.

Nog een paar jaar

Platooning is een techniek waarbij vrachtwagens geautomatiseerd kort achter elkaar rijden in de vorm van een treintje. Het zorgt voor een betere doorstroming, hogere verkeersveiligheid, besparing op brandstof en een afname van CO2-uitstoot. De definitieve resultaten van de test in Spanje worden in het voorjaar gepresenteerd. Volgens Hoedemaeker duurt het nog een paar jaar voordat vrachtwagens op grotere schaal in treintjes kunnen rijden op Europese snelwegen. 'Technisch gezien kan het. Het is aan de merken om het te implementeren.'

Meer weten? Luister BNR Mobility terug!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen