Mobiliteit12 okt '21 09:37Aangepast op 12 okt '21 10:17

Fastned verdubbelt omzet in Q3

Auteurs: BNR Webredactie en Mark van Harreveld

Snellaadbedrijf Fastned heeft de omzet in het derde kwartaal bijna zien verdubbelen met een stijging naar 3,2 miljoen euro, wat zo'n 96 procent méér is dan in het derde kwartaal vorig jaar. 'Je ziet de markt voor elektrische auto's continu versnellen. Dat is de drijfveer achter die omzet', zegt CEO Michiel Langezaal van Fastned.

Maar de CEO ziet ook dat we corona achter ons laten en dat mensen weer de weg op gaan. En als mensen gaan autorijden, dan neemt ook de vraag naar opladen toe. Ook zichtbaar is dat mensen minder met het vliegtuig en meer met de auto op vakantie gaan: 'We zagen meer verkeer op het netwerk in Duitsland, ook zijn we aan het zesde land in het netwerk aan het bouwen. In Frankrijk aan de Route du Soleil'.

Luister terug | Fastned wint Franse aanbesteding

Geen vaste prijzen meer

Ook Fastned heeft last van de huidige torenhoge gasprijzen. Het opladen van elektrische auto's wordt dan ook waarschijnlijk duurder. Fastned heeft weliswaar nog geen besluit genomen over een eventuele prijsstijging, maar Langezaal denkt dat we de periode van stabiele prijzen achter ons moeten laten. 'We hebben jarenlang een stabiele prijs geleverd, dat stabiele prijsmechanisme zul je op termijn ooit een keer achter je moeten laten. Je ziet dat de stroom ook afhankelijk is van wat er op de energiemarkt gebeurt, daar zullen we iets mee moeten doen.' Langezaal ziet een beweging naar een meer dynamisch model, 'gefixeerde energieprijzen aan de laadpaal, dat zal niet meer de norm zijn'.

Fastned, dat ruim 65.000 klanten heeft, houdt de prijs van de elektriciteit uit de laadpalen al ruim vier jaar gelijk.

Luister terug | Fastned ziet omzet stijgen, maar verliezen lopen op

Uitspraak Raad van State

Onlangs bepaalde de Raad van State in het kader van een gelijk speelveld dat het aantal oplaadpunten dat benzinestations mogen plaatsen, gelimiteerd is. Een belangrijke uitspraak, denkt Langezaal. 'De limiet maakt duidelijk dat Fastned de hoofdvoorziening op die locatie is en dus het leeuwendeel van die laadcapaciteit en de verdiensten kan gaan realiseren. Dat geeft zekerheid naar investeerders, en dat is belangrijk om te investeren in die transitie. Waar we ook naar kijken is de realisering van voorzieningen zoals koffiewinkeltjes, dat die laadervaring prettig wordt.'

In het derde kwartaal opende Fastned 21 stations, waarvan veertien in Nederland. Daarmee kwam het totaal op 164 laadstations in vijf landen. Het bedrijf is begonnen met de bouw van stations in Frankrijk. Dat wordt het zesde land waar Fastned actief is. Het is de bedoeling dat er voor het eind van dit jaar negen stations zijn opgeleverd langs belangrijke Franse snelwegen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen