Mobiliteit14 okt '21 11:38

'Kosten elektrische auto in alle segmenten lager dan benzine- of dieselauto'

Auteur: Noud Broekhof

De totale kosten van een nieuwe elektrische auto zijn voor het eerst in alle segmenten lager dan die van een benzine- of dieselauto. Dat meldt LeasePlan vanochtend op basis van de nieuwe Car Cost Index.

De autoleasemaatschappij analyseerde de Total Cost of Ownership (TCO) van auto's in meer dan twintig landen. De gemiddelde maandelijkse kosten van autorijden verschillen enorm in Europa, van 740 euro per maand in Griekenland tot bijna 1.140 euro in Zwitserland.

Nederland duur

Ons land is en blijft duur voor autobezitters. Voor een dieselauto ben je maandelijks gemiddeld 1300 euro kwijt. Voor een benzine- en plug-in hybride is dat een kleine 1.200 euro. Een volledig elektrische auto kost 950 euro. Daarmee gaat Nederland zeker niet aan kop in Europa. In onder meer België (905 euro), Frankrijk (899 euro) en Duitsland (760 euro) zijn de kosten voor een elektrische auto lager.

Omslagpunt bereikt

LeasePlan-topman Tex Gunning vindt dat overheden moeten doorpakken nu het omslagpunt gepasseerd is. Maatregelen op het gebied van infrastructuur blijven volgens hem jammerlijk ontoereikend.

Morgen spreekt De Nationale Autoshow Tex Gunning.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen