Mobiliteit22 okt '21 18:12

Zorgen bij Privacy First over dataverzameling door auto's

Auteur: Noud Broekhof

Privacy First maakt zich zorgen over de data die auto's verzamelen. Misbruik door bedrijven en overheden ligt op de loer, waarschuwt directeur Vincent Böhre op BNR.

Het lukte het NFI om rijgegevens uit Tesla's te lezen, te vertalen en te publiceren
Het lukte het NFI om rijgegevens uit Tesla's te lezen, te vertalen en te publiceren (Tesla)

Daarmee reageert Böhre op het nieuws dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gisteren naar buiten bracht. Het NFI ontdekte dat Tesla's veel meer data opslaan dan bekend was. Dat baart Privacy First zorgen.

'Auto's zijn rijdende computers aan het worden. Al die data kunnen op allerlei manieren worden gebruikt en ook misbruikt door bedrijven of overheden zonder dat je dat zelf doorhebt', zegt Böhre in De Nationale Autoshow.

Strafbare feiten

Volgens het NFI kunnen de rijgegevens juist van pas komen bij onderzoeken naar ongevallen. Als het aan Privacy First ligt, gebeurt dat alleen als er strafbare feiten zijn gepleegd met goed toezicht en goede waarborgen.

'Het mag niet zo zijn dat een auto in de toekomst een soort van vergaarbak wordt van alle mogelijke data waar allerlei bedrijven en overheden naar hartenlust in kunnen grasduinen. Daar dreigt het nu wel naar toe te gaan. Die ontwikkeling moeten we een halt toeroepen.'

Meer weten? Luister de aflevering van De Nationale Autoshow terug!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen