Mobiliteit19 nov '21 09:08

'Apple werkt snel aan zelfrijdende elektrische auto'

Auteur: ANP, BLOOMBERG

Technologieconcern Apple versnelt de werkzaamheden aan een volledig zelfrijdende elektrische auto. Volgens persbureau Bloomberg zou Apple in 2025 een eigen auto op de markt willen brengen, zonder stuur en pedalen.

Het autoproject van Apple genaamd 'Titan' loopt al jaren en wordt sinds september geleid door software-ingenieur Kevin Lynch. Hij nam de leiding over het project over van Doug Field, die naar autoconcern Ford Motor is vertrokken. De lanceerdatum van 2025 hangt wel af van het afronden van de complexe technologie voor zelfsturende voertuigen.

Luister ook | BNR Auto-Update

De afgelopen jaren heeft het autoteam van Apple twee opties verkend, zegt Bloomberg. Of eenmodel met beperkte zelfrijdende mogelijkheden, zoals veel huidige auto's. Of een versie met volledig zelfrijdend vermogen. De keuze lijkt gemaakt voor die laatste variant.

Onder de nieuwe leider van de inspanning - Apple Watch-softwaremanager Kevin Lynch - concentreren ingenieurs zich nu op de tweede optie. Lynch dringt aan op een auto met een volledig zelfrijdend systeem in de eerste versie, zeiden de mensen, die vroegen om niet geïdentificeerd te worden omdat de beraadslagingen privé zijn.

De auto zal ook sterk zijn geïntegreerd met andere apparaten en technologische diensten van Apple. In het midden van de auto zou een soort iPad-achtig scherm voor bedieningsfuncties moeten komen. Naar verluidt heeft Apple met meerdere automakers gepraat over samenwerking bij de bouw van het voertuig. Het bedrijf zou kijken naar productie in de Verenigde Staten. Apple zou ook werken aan eigen batterijtechniek voor de wagen. De iPhone-producent wilde geen commentaar geven tegen Bloomberg.

Rivalen

Ook rivalen als Google-moederconcern Alphabet werken aan auto's die autonoom kunnen rijden, net als Tesla.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen