Mobiliteit22 nov '21 17:29Aangepast op 22 nov '21 17:47

Thuiswerken ten spijt: reistijdverlies neemt fors toe

Auteur: Noud Broekhof

Automobilisten kunnen hun borst natmaken. Het verlies aan reistijd door files zal de komende jaren flink toenemen ondanks het thuiswerken. Dat voorspelt het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) in een nieuwe prognose.

Ondanks het thuiswerken neemt het verlies aan reistijd de komende jaren flink toe
Ondanks het thuiswerken neemt het verlies aan reistijd de komende jaren flink toe

In 2026 verwacht het KiM een stijging van het reistijdverlies op het hoofdwegennet met 31 procent ten opzicht van 2019. Dat komt door verdere economische groei en een toename van de bevolking. 'Daar doet het thuiswerken wel wat van af, maar dat heeft eigenlijk maar een beperkt dempend effect op de groei van de files en de verliestijd', zegt plaatsvervangend directeur Arjen 't Hoen in BNR Mobility.

Meer thuiswerken helpt wel, maar het is volgens het KiM slechts een deel van de oplossing. Ongeveer de helft van de werkende Nederlanders kan niet thuiswerken. 'Van de mensen die wel kunnen thuiswerken zegt het merendeel dat één tot drie dagen per week te gaan doen.'

Naast het stimuleren van thuiswerken helpt ook het aanleggen van nieuwe wegen en het invoeren van bijvoorbeeld rekeningrijden. 'Dat kan zeker helpen om files verder te verminderen', zegt 't Hoen.

Meer weten? Luister de aflevering van BNR Mobility terug!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen