Mobiliteit2 dec '21 13:42

Duurzaam deelvervoer: verzekering aanpakken

Auteurs: BNR Webredactie en Isa Radder

Verzekeringsadviseur Aon gaat experimenteren met de autoverzekering. Auto's worden nu nog zelf verzekerd, maar dat zou moeten verschuiven naar de bestuurder. Nu we steeds meer met deelscooters-en auto's gaan rijden is dat volgens Aon een logische oplossing. Als je auto niet jouw eigendom is, ga je er minder netjes mee om.

(ANP / Hollandse Hoogte)

Volgens Industry Director Mobility Evert-Jeen van der Meer van Aon is het niet zo dat wanneer je een auto deelt, je dan allebei verzekerd moet zijn. 'Het gaat erom dat wanneer je iets commercieels huurt dat je de verzekering naar je toe trekt en niet afhankelijk bent van de verzekering van het platform.'

Aon kijkt naar de toekomst. 'Als je de deeleconomie goed inzoomt ga je van bezit naar verbruik. Op termijn zullen mensen producten gaan huren, omdat ze het zelf niet meer willen bezitten. Het idee is dan om alles terug te koppelen op je rijbewijs en ID. Als je daar de verzekering aanplakt ben je eigenlijk welkom en kan je ook je eigen schade zelf beïnvloeden door netjes met de spullen om te gaan die je gehuurd hebt', stelt van der Meer.

Luister ook | Meerderheid bedrijven doet niets met de fiets

Noodzaak

'Verzekeraars verdienen geen geld meer. Deelvervoer wordt uiteindelijk onverzekerbaar, dus het verdienmodel gaat onderuit. Als je deelvervoer duurzaam wil gaan maken moet je iets doen met de verzekering', aldus van der Meer.

Luister terug | 'Deelvervoer komt pas van de grond als je platforms koppelt'

Pilot

'Het wordt een private samenwerking. RDW hebben we hard nodig, Ook gaan we veel onderzoek doen door middel van interviews, want mensen zijn achterdochtig hoe het precies zit. Als het in Nederland slaagt, slaagt het overal. Uiteindelijk heb je twee verzekeringsvormen: het zit nog steeds bij het platform, maar het gaat ook naar de bestuurder toe. Dus je hebt twee momenten van het afsluiten van de verzekering, daar moet een goede balans in komen.'

'Je schadevrije jaren kan je bij elk platform, met je rijbewijs, aanmelden om aan te tonen dat je een veilige rijder bent. Laat mij sturen in alles wat jullie hebben en dan zorg ik dat ik een verzekering heb', concludeert Van der Meer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen