Mobiliteit9 dec '21 07:45Aangepast op 9 dec '21 10:50

'Schiphol en KLM wisten al jaren van gezondheidsrisico's voor personeel'

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Luchthaven Schiphol en vliegmaatschappij KLM zijn vijftien jaar geleden al door hun eigen arbodiensten gewaarschuwd voor een 'verhoogd risico' op hartproblemen en longkanker bij hun medewerkers. Dat blijkt uit vertrouwelijke rapporten die tv-programma Zembla in handen heeft.

(ANP / Robin Utrecht)

Zo’n twintigduizend medewerkers op het platform van Schiphol werken dagelijks in de uitlaatgassen van vliegtuigen en dieselvoertuigen. Arbo-experts van de bedrijven adviseerden in 2007 om de blootstelling van hun medewerkers daaraan 'zo ver mogelijk terug te dringen'. Deskundigen zeggen in Zembla's Ziek van Schiphol dat dat niet is gebeurd.

'Deskundigen van hun eigen arbo-diensten maken zich al langer zorgen en zeggen in die rapporten dat die uitstoot verminderd moet worden. Dat is simpelweg niet gebeurd', zegt Roelof Bosma, journalist van Zembla. 'Bij de platformmedewerkers die wij hebben gesproken zijn de zorgen enorm. Een van de klokkenluiders zegt in de uitzending: ik ken niemand anders in mijn omgeving op Schiphol die aan iets anders dan kanker is overleden.'

Claims gaan volgen

Vakbond FNV stelt de Schiphol Group en de afhandelingsbedrijven nu aansprakelijk voor de gezondheidsschade die platformmedewerkers 'al jaren oplopen'. Joost van Doesburg van de FNV zegt tegen Zembla: 'Wij zien dat onze leden ziek worden en eerder doodgaan door hun werkzaamheden. Die schade moet vergoed gaan worden.'

In Denemarken wordt het gevaar van ultrafijnstof voor platformmedewerkers al jarenlang onderkend. Long- en blaaskanker en de longziekte COPD is bij meerdere platformmedewerkers van de luchthaven van Kopenhagen door de overheid erkend als een beroepsgerelateerde ziekte. Op het vliegveld van Kopenhagen zijn meerdere maatregelen genomen om het ultrafijnstof terug te dringen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen