Mobiliteit13 dec '21 11:54Aangepast op 13 dec '21 13:34

Nieuwe dienstregeling NS: meer treinen, maar voorlopig nog minder reizigers

Auteur: BNR Webredactie

Vandaag geldt de nieuwe dienstregeling van de NS, met de grootste wijzigingen sinds jaren. Veel treinen vertrekken mogelijk op een ander tijdstip, ook worden er meer treinen en nieuwe lijnen toegevoegd aan de dagelijkse trajecten. 'Zo zijn er twee nieuwe tienminutentreinen die gaan rijden tussen Rotterdam en Schiphol en tussen Schiphol en Nijmegen', vertelt woordvoerder Arno Leblanc van de NS.

Passagiers stappen in en uit de sneltrein op Rotterdam Centraal.
Passagiers stappen in en uit de sneltrein op Rotterdam Centraal. (ANP / Hans van Rhoon)

‘Het is één van de grootste wijzigingen die we in de afgelopen vier jaar hebben gedaan', zegt Leblanc. Zo gaat twee nieuwe tienminutentreinen tussen Rotterdam en Schiphol en tussen Schiphol en Nijmegen rijden. Ook in Zeeland gaat een boel veranderen. ‘Daar gaat een hele nieuwe snelle intercity rijden en komt ook een trein bij.’ Tussen Leiden en Utrecht gaan ook meer treinen rijden.

Minder reizigers

Tijdens de coronacrisis is de NS hard geraakt door de teruglopende reizigersaantallen. Maar dat is geen reden om de dienstregeling niet aan te passen. ‘Een dienstregeling maken is een proces van een aantal jaren. En wat we pre-corona al zagen, was dat de reizigersgroei flink was. Als corona straks hopelijk een keer voorbij is, verwachten we ook wel dat dat op een gegeven moment wel weer gaat gebeuren. Want je ziet dat we een klimaatdoelstelling hebben, er moeten meer woningen worden bijgebouwd. En ja dan moet het OV meegroeien.'

Toekomst

Tijdens voorgaande jaren is het aantal reizigers gegroeid, naarmate er meer treinen reden. ‘Om een indicatie te geven: we hebben voor 2018 ook een tienminutentrein ingezet tussen Den Bosch en Eindhoven, toen steeg het aantal reizigers met vijftien procent. Dus je merkt gewoon: als er meer aanbod is, dan past de vraag zich daar ook op aan. Dat vinden wij dan wel weer mooi. We hopen dat als corona straks minder is of ten einde is, dat reizigers dan weer terug komen.' En de beste manier om reizigers terug te halen, is met betere dienstverlening, volgens Leblanc.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen