
In deze uitspraak staat dat auto's geen software aan boord mogen hebben om de uitstoot te manipuleren. Die illegale software leidt ertoe dat de milieuvervuiling op de weg veel groter is dan in laboratoriumtesten naar voren komt. 'Dit draait om Dieselgate', zegt auto-specialist Noud Broekhof van BNR. 'Volgens het FD rijden er nog steeds een half miljoen van die diesels op de weg. De RDW grijpt niet in omdat ze niet over de testcapaciteit beschikt.'
Lees ook | Nederland laat half miljoen vuile dieselauto's op de weg rijden
Euro 5-motor
Het probleem ligt vooral bij dieselwagens met een zogeheten Euro 5-motor en een eerste generatie Euro 6-motor, die van 2009 tot 2016 op de weg zijn gekomen. Deze auto's bevatten vaak speciale software voor hun uitlaatgassystemen met als doel om in het laboratorium bij emissietesten tijdens de typegoedkeuring beter voor de dag te komen.
Het Europees arrest van 17 december 2020 volgt op een zaak die Frankrijk had aangespannen tegen een niet nader bij naam genoemde Franse autofabrikant. In verband met de dieselfraude deed de Franse justitie invallen bij Peugeot-Citroën in 2016 en bij Renault in 2019.
In zijn arrest stelt het Hof duidelijk dat sjoemelsoftware niet mag. Dat betekent dat alle bevoegde autoriteiten opnieuw naar hun typegoedkeuringen moeten kijken. In Nederland moet de Rijksdienst voor het Wegverkeer toezien op de milieuprestaties van voertuigen. Bovendien moeten de Inspectie Leefomgeving en Transport en RDW als markttoezichthouder ook onderzoeken of op dit gebied sprake is van een gelijk speelveld.
Ondanks het arrest van het Europees Hof, zijn de autoriteiten er tot dusver niet mee aan de slag gegaan. In februari deed het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ook aangifte bij het Openbaar Ministerie tegen enkele fabrikanten. Die zaak ligt momenteel bij het OM, dat zelfstandig beslist over een vervolg. De planning nu is dat het onderzoek van RDW het tweede kwartaal van komend jaar afgerond wordt.