Mobiliteit30 dec '21 11:53

'Hoe gaat Schiphol zich ontwikkelen?'

Auteur: Isa Radder

Het was voor de meeste sectoren een rumoerig jaar, en voor sommige gold dat nog nét wat meer dan voor de ander. De luchtvaartsector is daar één van. Corona bracht de luchtvaartindustrie aan de rand van de afgrond. Met de start van de vaccinatiecampagne veerde de luchtvaart even op, maar de oprukkende Omikron-variant zit de sector opnieuw in de weg.

(ANP)

Volgens luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft is het nog steeds beroerd gesteld met de luchtvaartsector. 'Schiphol draait gewoon door op net iets meer dan halve kracht. Vorig jaar was het totaal ongeveer 50 procent van het aantal vluchten dat uitgevoerd werd, dit jaar is dat ietsje meer, maar nog lang niet de 500.000 reisbewegingen die in 2019 gemaakt werden. Maar bijvoorbeeld een belangrijke markt als China zit effectief nog steeds voor een groot gedeelte dicht.'

Luister ook | Quarantaineplicht voor Nederlanders uit de VS

Coronasteun

Of luchtvaartmaatschappijen hun leningen kunnen terugbetalen, hangt volgesn Melkert af van hoe de markt zich ontwikkelt. 'Luchtvaart is een marginale business. De winst is te behalen op de verkoop van een ticket, maar dat was in goede tijden niet meer dan een tientje. Wat gaan de andere maatschappijen doen? Met name de low-cost carriers. Hoe groot die marge wordt, bepaalt hoe snel je kan terugbetalen.'

Luister terug | Mogelijk minder vluchten op Schiphol door stikstofregels

Vliegtuigen

'Voor Airbus was het een goed jaar. Australië en Air France hebben binnen een paar weken de halve productie van Airbus opgekocht. Met de Boeing gaat het helaas wat minder door aflevering- en kwaliteitsproblemen. Een lichtpuntje was de Boeing 737 Max die weer mocht gaan vliegen', aldus Melkert.

Toekomst

Melkert heeft in het coalitieakkoord echt de koers voor de luchtvaart gemist, anders dan het te verduurzamen. 'Hoe gaat Schiphol zich ontwikkelen? Gaat er nog iets gebeuren met Lelystad Airport?' Ook geeft hij aan dat de natuurvergunning van Schiphol geen urgent probleem is, maar wel de toekomst van Schiphol bepaalt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen