Mobiliteit1 jan '22 09:00Aangepast op 2 jan '22 09:31

Dit verandert er per 1 januari voor automobilisten

Auteur: Noud Broekhof

Een nieuw jaar en ook dit keer verandert er weer een hoop voor automobilisten. Presentatoren Meindert Schut en Wouter Karssen van De Nationale Autoshow zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij.

(Peter Fazekas, Pexels)

De bijtelling voor elektrische auto's gaat omhoog van 12 naar 16 procent en de zogenaamde 'bijtelling cap' wordt verlaagd naar 35.000 euro (behalve voor zonne- en waterstofauto’s).

Er komt 71 miljoen euro subsidie beschikbaar voor particulieren om een elektrische auto aan te schaffen. Het gaat om 3350 euro per auto.

Ook voor tweedehands elektrische auto's kunnen particulieren subsidie aanvragen. De overheid stelt daar 20,4 miljoen euro voor beschikbaar.

BPM

De BPM, de belasting die je betaalt bij de aanschaf van een nieuwe auto, gaat ook dit jaar weer omhoog. Dat maakt nieuwe auto's nóg duurder. Het verschilt per segment, maar het gaat soms om honderden euro's.

Diesels

Ook de extra toeslag voor dieselauto's wordt verhoogd. De drempel voor de toeslag gaat omlaag naar 75 gram CO2-uitstoot per kilometer.

In juli wordt de roetfiltertest onderdeel van de APK. Naar verwachting komen vanaf dan een hoop vieze diesels niet meer door de keuring.

Boetes

Verder wordt een aantal verkeersboetes duurder. De boete voor het vasthouden van je telefoon gaat bijvoorbeeld van 250 euro naar 350 euro. En er zijn ook boetes die omlaag gaan, zoals die voor het onnodig geluid maken. Dat was 400 euro en het is nu 250 euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen