Mobiliteit5 jan '22 12:45

Verkoop occasions stabiliseerde in 2021

Auteur: BNR Webredactie

De verkoop van tweedehands auto's bleef vorig jaar stabiel, die van nieuwe auto's zakte flink in als gevolg van de nijpende chiptekorten bij autofabrikanten. Volgens autobrancheorganisatie BOVAG werden in totaal ruim 2 miljoen occasions verkocht, dat waren er 0,9 procent minder dan in 2020. 'Er is een tekort aan gebruikte auto's, alles wat te koop is wordt gekocht, het is als in de huizenmarkt', zegt occasiondeskundige Gerard ten Buuren van BOVAG.

Opmerkelijk: de verkoop van gebruikte auto's door autobedrijven aan particulieren steeg vorig jaar met bijna 4 procent tot meer dan 1,3 miljoen. De verkoop tussen particulieren onderling zakte met zo'n 9 procent naar 674.251 wagens.

Jarenlange trend

'Dat is een trend die je een aantal jaren al duidelijk ziet', zegt Ten Buuren. 'Mensen kopen vaker bij professionele autobedrijven. Dat is logisch, het is een forse investering.' Betrouwbaarheid speelt volgens Ten Buuren een belangrijke rol, consumenten zoeken zekerheid bij een professionele autodealer in termen van garantie. Wat ook een rol speelt is dat door het occasiontekort in Nederland mensen auto's uit het buitenland halen. En dat doen ze liever via een professionele dealer.

Corona

Wat ook bijdroeg aan de sterke stijging van het aantal occasionverkopen is de angst voor een coronabesmetting waardoor veel mensen het openbaar vervoer zijn gaan mijden. 'Veel mensen gingen als alternatief kleine gebruikte auto's kopen.' Ten Buuren ziet de prijzen nu 'aftoppen' en denkt dat 'de max' nu wel bereikt is. 'Dit jaar zal er weinig verandering komen, mede door het chiptekort'. Want dat is de voornaamste reden dat de verkoop van nieuwe auto's met ruim 9 procent daalde. Het probleem speelde vooral bij elektrische auto's, die inmiddels goed zijn voor zo'n vijfde van de markt voor nieuwe personenwagens.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen