Mobiliteit6 jan '22 09:49

LeasePlan in Franse handen

Auteur: BNR Webredactie

Het Franse leasebedrijf ALD koopt het Nederlandse LeasePlan voor 4,9 miljard euro. Samen worden de twee een van de grootste spelers op het gebied van het leasen van auto's aan bedrijven en particulieren. 'De leasemarkt explodeert', zegt CEO Tex Gunning.

(Flickr / Peter Meupelenberg)

Onlangs was al bekend dat de bedrijven met elkaar in gesprek waren over een mogelijke fusie. In 2018 had LeasePlan nog het plan om naar de beurs te gaan, maar dat werd afgeblazen doordat de aandelenkoersen vlak daarna flink daalden. CEO Tex Gunning is 'zeer tevreden, vooral strategisch zeer tevreden.'

Leasemarkt explodeert

Volgens de CEO explodeert de leasemarkt nu de trend onmiskenbaar verschuift van autobezit naar het hebben van een abonnement. En dat maakt de combinatie een verstandige. Gunning wijst op drie trends die de markt bepalen: 'Van eigendom naar subscription, de elektrificatie van het wagenpark en de digitalisering van de business met internet of cars. Daar moet je de talenten en de resources voor hebben, dat kunnen we met z'n tweeen. samen hebben we meer dan drieenhalf miljoen auto's op de markt.'

Voorts wijst Gunning op de sterke concurrentie van spelers uit China en Volkswagen - die ooit zelf aandeelhouder was van LeasePlan. 'Duie zullen wel spijt hebben dat ze toen verkocht hebben.' Wat de CEO zelf gaat doen nu zijn bedrijf overgenomen is weet hij nog niet: 'Ik ga vissen of zo'.

De Cijfers

Het in 1963 opgerichte LeasePlan is al in tal van landen actief en is wereldwijd goed voor zo'n 1,8 miljoen auto's in beheer. Het bedrijf was in het verleden een aantal jaar in handen van onder meer ABN AMRO en Volkswagen, waarna het in 2016 werd overgenomen door een consortium met onder andere pensioenuitvoerder PGGM.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen