Mobiliteit7 jan '22 18:11

Autobezitter in 2021 meer kwijt aan onderhoud en reparatie

Auteur: Noud Broekhof

Autobezitters waren vorig jaar meer geld kwijt aan onderhoud en reparatiekosten. Dat blijkt uit cijfers van dataspecialist WESP, waar ruim 1200 autobedrijven bij zijn aangesloten.

(Cottonbro via Pexels)

Gemiddeld steeg de prijs voor onderhoud en reparatie van een auto bij een dealer vorig jaar met 4 procent naar 610 euro (exclusief btw) ten opzichte van 2020. Bij universele garagebedrijven gingen de kosten gemiddeld met 5 procent omhoog naar 581 euro (exclusief btw).

Onderdelen

De prijsstijging komt doordat auto-onderdelen bijna 8 procent duurder zijn geworden. 'Dat heeft te maken met haperingen in de productie en in de logistiek. De prijs voor containers ging omhoog en dat wordt doorberekend in de totale kosten', zegt WESP-directeur Bas Wintjes in De Nationale Autoshow. Verder vergrijst het wagenpark. Steeds meer Nederlanders rijden in oudere auto's. 'Die hebben vaker gebreken.'

Oliefilter

Ongeveer de helft van de auto's in Nederland kreeg vorig jaar een beurt. Bij de helft van die auto's werd een oliefilter vervangen. Een derde van de auto's kreeg een nieuwe interieurfilter en ruim 20 procent reed de garage uit met nieuwe banden.

Meer weten? Luister de aflevering van De Nationale Autoshow terug!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen