Mobiliteit4 feb '22 18:00

Onvrede bij leaserijders over laadinfrastructuur

Auteur: Noud Broekhof

Leaserijders met een elektrische auto zijn niet te spreken over de Nederlandse laadinfrastructuur. 63 procent zegt dat er te weinig laadpunten te vinden zijn in de wijk, blijkt uit onderzoek van ALD Automotive.

Image

Als er geen laadpunt beschikbaar is, rijdt bijna de helft van de leaserijders door naar een andere wijk. 13 procent stelt het laden uit en 17 procent besluit dan maar een stroomkabel over de stoep te leggen.

Directeur Jeroen Kruisweg van de leasemaatschappij noemt de uitkomsten van het onderzoek 'niet best'. Hij vreest dat het tekort aan laadpunten andere mensen afschrikt. 'Als er te weinig laadpalen zijn dan stoppen mensen met het kopen of leasen van een elektrische auto. Dat is vooral erg voor de maatschappij en de ambities die we met elkaar hebben.'

In vergelijking met andere landen in Europa doet Nederland het helemaal niet slecht op het gebied van laadinfrastructuur. 'Maar we moeten daar wel mee doorgaan', zegt Kruisweg in De Nationale Autoshow. Met 80.000 publieke laadpunten is de doelstelling van de overheid, 1,8 miljoen laadpunten in 2030, nog ver weg.

Een groot deel van de leaserijders vindt dat de politiek meer moet doen en daar sluit ALD-topman Kruisweg zich bij aan. 'Ik vind dat de politiek het laat afweten. De keuzes die gemaakt worden, zijn niet in het belang van het klimaat en zeker niet als het gaat om mobiliteit.'

Meer weten? Luister de hele aflevering terug!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen