Mobiliteit8 mrt '22 17:00Aangepast op 8 mrt '22 18:41

BNR-uitblinkgemeente: Utrechtse wegen zijn aanzienlijk veiliger geworden

Auteur: Diederik de Groot

Wegen die beheerd worden door gemeenten zijn er het afgelopen jaar niet veiliger op geworden. Dat blijkt uit cijfers uit de STAR-ongevallendatabase, die BNR heeft opgevraagd. Ondanks dat, zijn er aardig wat gemeenten waar het aantal ongelukken juist flink is afgenomen. Zo reduceerde Utrecht het aantal ongevallen waarbij minimaal 1 gewonde of dode viel met zo'n 40 procent. Het levert ze de titel BNR-uitblinkgemeente in verkeersveiligheid op.

Lees ook | Aantal ongelukken met doden of gewonden op gemeentelijke wegen neemt toe

'Utrecht werkt al jaren heel gestructureerd aan het verbeteren van de verkeersveiligheid', zegt Erik Donkers, expert verkeersveiligheid bij verkeerskundig ICT-bureau VIA, dat de STAR-data beheert. Dat is te zien in de cijfers.

Voor het bepalen van de uitblinkgemeente op het thema verkeersveiligheid, vergeleek BNR de jaren 2014 tot en met 2017, met de jaren 2018 tot en met 2021. In die eerste vier jaar vielen er in Utrecht 2229 slachtofferongevallen te betreuren. In de 4 jaar daarna werd dit aantal gereduceerd tot 1421. Elk slachtoffer is er eentje teveel, maar met de afname van 36 procent is Utrecht goed op weg met het veiliger maken van het verkeer op de gemeentelijke wegen. Bereken je het aantal ongevallen per 10.000 inwoners, dan is de afname zelfs bijna 40 procent.

Verslaggever Martijn de Rijk ging naar Utrecht om daar verantwoordelijk wethouder Lot van Hooijdonk te vragen welk beleid hieraan ten grondslag ligt. Beluister zijn reportage hier:

De cijfers voor alle 333 gemeenten die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, vind je in dit kaartje:


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen