Mobiliteit24 mrt '22 14:54

Duitsland verlaagt accijns op brandstof

Auteur: BNR Webredactie

De Duitse regering treft een aantal maatregelen om huishoudens te compenseren voor de sterk gestegen energieprijzen, als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Zo verlaagt Duitsland de accijns op benzine en diesel gedurende drie maanden. De accijns op benzine gaat met 30 cent per liter omlaag en die op diesel met 14 cent.

Lees in ons liveblog de jongste ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne

Wanneer de accijnsverlaging van drie maanden ingaat, is nog niet duidelijk. In Nederland gaat de brandstofaccijns per 1 april omlaag, op benzine met 17 cent en op diesel met 11 cent. In België zijn de accijnzen op brandstof al verlaagd.

Duitse minister van financiën, Christian Lindner
Duitse minister van financiën, Christian Lindner (ANP )

Steun

Naast deze verlaging in accijns doet de Duitse overheid ook een hoop andere dingen om het volk financieel te helpen. Het openbaar vervoer wordt ook een stuk goedkoper in Duitsland, Een maandticket kost de komende drie maanden nog maar 9 euro. Mensen in de bijstand krijgen opnieuw een bedrag van 100 euro bovenop een bedrag dat eerder al al was toegezegd. Belastingbetalers ontvangen een vergoeding van 300 euro en de kinderbijslag gaat met 100 euro eenmalig omhoog.

Christian Lindner, de Duitse minister van Financiën, zei dat dit pakket met maatregelen van de regeringscoalitie aantoont dat de mensen in Duitsland kunnen rekenen op steun van de overheid in de crisis die is veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne.

Lees ook | Westerse leiders in Brussel voor reeks bijeenkomsten over Oekraïne

Steenkool

Berlijn maakte verder bekend ook te kijken naar het langer openhouden van de steenkolencentrales. Duitsland wil eigenlijk steenkool in 2030 helemaal uitgefaseerd hebben, maar door de oorlog in Oekraïne wil de Duitse regering veel minder afhankelijk worden van Russisch gas en moet daarom mogelijk langer worden doorgegaan met steenkool.

Steenkool is goed voor maar liefst ongeveer een kwart van de stroomproductie in Duitsland. Daarnaast is het land voor ongeveer 65% afhankelijk van zijn gastoevoer van leveringen uit Rusland.

Gerelateerde artikelen