Mobiliteit31 mrt '22 08:20Aangepast op 31 mrt '22 12:44

Marjan Rintel nieuwe CEO KLM

Auteur: BNR Webredactie

NS-directeur Marjan Rintel wordt met ingang van 1 juli 2022 de nieuwe baas van KLM. Moederbedrijf Air France-KLM maakte bekend dat zij bij de luchtvaartmaatschappij de opvolger wordt van Pieter Elbers.

Marjan Rintel
Marjan Rintel (KLM)

De ondernemingsraad van KLM is nog wel om advies gevraagd over de benoeming. Daarbij hebben aandeelhouders het laatste woord.

Lees ook | Is vertrek Elbers Franse wraak?

Rintel was voor haar benoeming bij de NS in 2014 ook al actief in verschillende functies bij KLM en Air France-KLM. Rintel zegt in een eerste reactie het een eer te vinden het stokje van Elbers over te nemen. Ze noemt de staat van dienst van de scheidend topman indrukwekkend.

Tekst gaat verder onder de tweet

De nieuwe ceo wacht een zware taak, schrijft het FD. 'KLM heeft als gevolg van de coronacrisis de hand moeten ophouden bij de overheid en heeft te maken met een staatsagent die beoordeelt of het luchtvaartbedrijf de afspraken met het kabinet naleeft. De luchtvaart wordt geconfronteerd met toenemende overheidsregels rond verduurzaming, wat druk zet op het verdienmodel', schrijft de krant.

AF-KLM verheugd

Topman Ben Smith van Air France-KLM zegt bijzonder verheugd te zijn met Rintel als nieuwe bestuurder. De Canadees staat voor een nieuwe periode van vijf jaar als baas van de luchtvaartcombinatie. Zijn mandaat wordt vervroegd verlengd.

KLM maakte begin dit jaar bekend dat Elbers niet op zal gaan voor een derde termijn bij KLM. Tussen Elbers en Smith zou het niet helemaal boteren. De Canadees zou hervormingen willen doorvoeren om de samenwerking tussen Air France en KLM te verbeteren, Elbers wordt gezien als een sta-in-de-weg bij de plannen van het moederbedrijf om de structuur te wijzigen. Elbers lag meermaals dwars bij plannen die de autonomie van KLM zouden inperken.

NS betreurt vertrek

In een persbericht geeft de voorzitter Raad van Commissarissen van de NS het vertrek van Rintel te betreuren: 'Zij heeft zich meer dan acht jaar ingezet voor ons bedrijf. In het najaar van 2020 is zij midden in de pandemie aangetreden als president-directeur. Marjan heeft er mede voor gezorgd dat NS tot dusver goed door de coronacrisis is gekomen en weer vooruit kan kijken naar de toekomst. Wij bedanken Marjan voor haar inzet en wensen haar veel succes bij KLM.'

De zoektocht naar een opvolger van Rintel begint direct. Mocht het voor 1 juli niet lukken om een nieuwe president-directeur te vinden, dan zal financieel directeur Bert Groenewegen deze rol als waarnemer op zich nemen.

Gerelateerde artikelen