Mobiliteit2 mei '22 14:25

Ook komend weekend grote drukte op Schiphol verwacht

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Ook komend weekend zal Schiphol 'alle zeilen bij moeten zetten' om de drukte het hoofd te kunnen bieden, aldus een woordvoerder van de luchthaven. Niet alleen komen er veel vakantiegangers terug, ook qua vertrekkende passagiers belooft het druk te worden. De problemen worden mede veroorzaakt door personeelstekorten.

Lees ook | Ook maandag drukke dag op Schiphol

Het is nog niet bekend of luchtvaartmaatschappijen weer gevraagd wordt het aantal vluchten te reduceren om daarmee de drukte te verminderen. Volgens de zegsman 'liggen alle opties op tafel', maar is er over concrete maatregelen nog niks besloten.

Luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft vindt het niet gek dat het zo druk is op Schiphol. 'Pas half maart zijn de laatste Covidmaatregelen afgeschaft. Dat is anderhalve maand geleden, in die tijd een paar duizend nieuwe medewerkers vinden is niet makkelijk. Daarnaast hebben we ook geen vakantiespreiding in de meivakantie. Het zal wel druk blijven, maar niet zo heel erg druk', verwacht Melkert.

De vakbond omschreef het werk op Schiphol volgens Melkert als een ‘olympische prestatie die nu geleverd wordt’. 'Mensen doen hun stinkende best. Ik denk dat het belangrijk is om de banen op Schiphol aantrekkelijker te maken voor mensen.’ Anderzijds kan er volgens hem ook gewerkt worden aan een flexibele schil van uitzendkrachten. 'In de vakantie heb je misschien studenten die dat willen doen.'

Grote drukte op Schiphol

Vanwege de grote drukte vroeg Schiphol luchtvaartmaatschappijen om voor afgelopen weekend het aantal reizigers te verminderen. Op zaterdag lukte dat enigszins. Op zondag niet. Ook de komende dagen van de meivakantie blijft het druk. Schiphol waarschuwde al eerder dat reizigers te maken kunnen krijgen met vertragingen.

Bij het begin van de vakantie kampte Schiphol, naast grote drukte en tekorten aan mensen, ook met de gevolgen van een staking onder KLM-personeel. Die leidde tot chaos op de luchthaven. Tientallen vluchten liepen vertraging op of gingen helemaal niet door.

Claims

Luchtvaartmaatschappijen gaan de schade op Schiphol verhalen van annuleringen die ze op verzoek van de luchthaven deden. Dat zegt Barin, de organisatie van vliegmaatschappijen die in Nederland actief zijn. 'Schiphol zal de financiële schade op zich moeten nemen', zegt voorzitter Marnix Fruitema tegen de NOS. 'Ik schat dat dit richting een miljoen euro gaat.'

Donderdag vroeg Schiphol aan maatschappijen om tot en met 8 mei vluchten te schrappen, omdat het anders te druk zou worden. Barin stuurde Schiphol daarop een brief dat de luchthaven verantwoordelijk is voor de kosten die maatschappijen daardoor maken.

Gerelateerde artikelen