Mobiliteit4 mei '22 12:06Aangepast op 4 mei '22 13:20

Schiphol ontkent wilde staking beveiliging

Auteur: BNR Webredactie

Bij de beveiliging op Schiphol is woensdagochtend een wilde staking uitgebroken, meldt vakbond FNV. Daardoor dreigen er opnieuw lange rijen bij de security op de luchthaven. Op Schiphol is het de laatste dagen al erg druk met vakantiegangers. Schiphol spreekt echter tegen dat er gestaakt wordt door de beveiliging van de luchthaven. 'Het proces bij de securitycontrole gaat door', stelt Schiphol op Twitter.

(ANP/Hollandse-Hoogte/ Owen O’Brien)

Ter plaatse is te horen dat vertrekhallen 1 en 2 zouden gaan sluiten, maar even later wordt dit besluit toch weer ingetrokken, aldus een medewerker van traffic support tegenover een verslaggever. Volgens hem zal dit zorgen voor enorme vertragingen. Officieel lijkt er nog niets besloten, maar mensen worden wel naar de uitgang gestuurd om vervolgens via een andere route weer in de rij aan te sluiten. Veel mensen verplaatsen zich.

Het is al erg druk in de hal van de luchthaven. De roltrap richting de gates A, B, C en D was al gesloten, terwijl die volgens een Schipholmedewerker in de hal normaal gesproken wel open moeten zijn. De afsluiting zorgt voor lange rijen bij de ingang, reizigers moeten omlopen om op de juiste plek te komen.

Volgens een beveiliger zou er tussen 11.00 uur en 12.00 uur een staking zijn geweest bij een beveiligingsbedrijf, waarna een ander bedrijf het werk zou hebben overgenomen. Een KLM-medewerkster zegt dat de situatie wel voor vertragingen heeft gezorgd.

Afgelopen weekend vroeg Schiphol luchtvaartmaatschappijen nog om vluchten te schrappen omdat er te weinig capaciteit was, met name door een tekort aan beveiligers. Toen was er geen sprake van een staking. Een week eerder legde grondpersoneel van KLM onaangekondigd het werk neer. Dat zorgde toen ook al voor veel chaos. Vluchten werden vertraagd of geannuleerd en bagage van passagiers kon niet mee of moest worden nagestuurd naar bestemmingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen