Mobiliteit9 mei '22 17:25

Veel animo voor subsidie emissieloze trucks

Auteur: Noud Broekhof

De subsidieregeling voor emissieloze vrachtwagens is vanochtend geopend. Bedrijven die aanspraak willen maken op geld uit de subsidiepot moeten snel zijn, zegt Jan Schouten, commercieel directeur van Volvo Trucks Nederland.

De Volvo FM Electric
De Volvo FM Electric (Volvo Trucks)

De overheid stelt dit jaar 13,5 miljoen euro subsidie beschikbaar, goed voor de aanschaf van circa 200 emissieloze vrachtwagens.

'We verwachten dat het redelijk snel zal gaan, zeker omdat er een behoorlijke tijd is voordat je de vrachtwagen op de weg mag zetten. Bedrijven kunnen twee keer 12 maanden uitstel vragen', zegt Schouten in BNR Mobility.

Het subsidiebedrag kan bij de zwaarste elektrische trekkers oplopen tot meer dan een ton. Dat maakt de aanschaf een stuk aantrekkelijker, maar nog steeds zijn vrachtwagens met een dieselmotor veel goedkoper. 'Met aftrek van subsidie is een elektrische truck minimaal twee keer zo duur als een diesel.'

Volvo Trucks Nederland heeft het gamma aan emissieloze vrachtwagens flink uitgebreid. Er zijn vijf elektrische modellen leverbaar.

De laadinfrastructuur vormt nog wel een barrière. 'Daar maken we ons het meeste zorgen over. De wil is er wel om over te stappen, zeker bij de professionele vervoerder, maar de vraag is of het ook kan', zegt Schouten.

Meer weten? Luister BNR Mobility!

Gerelateerde artikelen