Mobiliteit9 mei '22 18:12

TU Delft onderzoekt rijbeleving zelfrijdend voertuig

Auteur: Noud Broekhof

Hoe reageren passagiers in een zelfrijdend voertuig? Dat onderzoekt het Mobility Innovation Centre Delft (MICD) met behulp van een rijdend lab.

Het zicht van een passagier die meerijdt in het onderzoeksvoertuig
Het zicht van een passagier die meerijdt in het onderzoeksvoertuig (BNR, Noud Broekhof)

Het onderzoeksvoertuig rijdt sinds kort op de campus van de TU Delft rond. Daarmee worden experimenten met proefpersonen uitgevoerd op de openbare weg.

'Met dit voertuig kun je goed testen hoe mensen op automatisch rijden reageren in een drukke stad of op een autosnelweg. Dat gaat een hoop inzichten opleveren die gebruikt kunnen worden om zo'n voertuig voor de toekomst zo goed mogelijk te ontwikkelen', zegt MICD-directeur Sascha Hoogendoorn in BNR Mobility.

In het voertuig zit altijd iemand achter het stuur, maar de passagier ziet de bestuurder niet. In een afgeschermde ruimte hangen schermen die real time de beelden van buiten tonen. Dit geeft de beleving dat de auto automatisch (zonder bestuurder) rijdt.

Kunstmatige intelligentie

Het doel van het onderzoek is om het gedrag van passagiers te bestuderen. Dat gebeurt onder meer met intelligente camera’s, eye trackers, hartslag- en bloeddrukmeters en sensoren die lichaamsbewegingen meten. 'Veel analyses gaan automatisch plaatsvinden dankzij kunstmatige intelligentie', zegt Hoogendoorn.

Met het driejarig onderzoek hoopt ze een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van autonoom rijden. 'Het is lastig om op de openbare weg tests te doen en te weten te komen hoe mensen het daadwerkelijk ervaren. Die ervaring is juist belangrijk om datgene te ontwikkelen wat fijn is om in te rijden.'

Meer weten? Luister BNR Mobility terug!

Gerelateerde artikelen