Mobiliteit2 jun '22 09:25

Geen bussen en trams in en rond Den Haag door staking, vrijdag Friesland en West-Barbant aan de beurt

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Vele duizenden forenzen, scholieren en andere mensen moeten donderdag in Den Haag en omstreken andere manieren vinden om op hun bestemming te komen. De medewerkers van vervoerder HTM staken de hele dag. Daardoor rijden er geen bussen en geen trams. Ook de RandstadRail van en naar Zoetermeer blijft de hele dag in de remise. De RandstadRail van en naar Rotterdam rijdt wel.

Reizigers wachten tevergeefs op de tram op het Centraal Station van Den Haa
Reizigers wachten tevergeefs op de tram op het Centraal Station van Den Haa (ANP / ANP / Ramon van Flymen)

De staking wordt georganiseerd door vakbonden FNV en CNV. Die eisen een loonsverhoging van 5 procent en behoud van koopkracht voor de HTM-medewerkers. De vervoerder wil zo ver niet gaan. Het bedrijf zegt dat het de financiële klap van de coronacrisis nog steeds voelt. Toen namen veel minder reizigers de bus of tram omdat ze thuis werkten. Vlak voor de aankondiging van de staking meldde het bedrijf wel dat het eenzijdig de lonen dit jaar met 3,1 procent verhoogt.

De Haagse vervoerder heeft ruim 2000 medewerkers en vervoert dagelijks ongeveer 325.000 reizigers op dertien tramlijnen en tien buslijnen. Behalve in Den Haag is HTM ook verantwoordelijk voor openbaar vervoer in omliggende plaatsen zoals Delft, Zoetermeer, Rijswijk, Nootdorp, Westland, Leidschendam en Voorburg. Het bedrijf zegt ongeveer een kwart miljoen euro mis te lopen als alle trams en bussen een dag lang niet rijden.

De treinen van de NS rijden gewoon van en naar Den Haag. Ook de streekbussen in de regio rijden zoals gebruikelijk. Die ritten worden verzorgd door EBS. De medewerkers daarvan staakten woensdag.

Vrijdag Friesland en West-Brabant

De acties in het streekvervoer worden uitgebreid naar Friesland en het westen van Noord-Brabant. Vakbond FNV maakte bekend dat op vrijdag wordt gestaakt in Leeuwarden, Dokkum, Heerenveen, Bergen op Zoom en Roosendaal. De acties zijn bedoeld om de roep om betere arbeidsvoorwaarden kracht bij te zetten.

De buschauffeurs leggen volgens FNV het werk neer, omdat ze de sector aantrekkelijker willen maken. Door de lonen te verhogen en de arbeidsvoorwaarden te verbeteren moeten vooral meer jongeren worden gelokt. Ook zijn de extra mensen nodig om de werkdruk omlaag te krijgen. Vanaf dinsdag wordt er twaalf dagen lang bijna elke dag op meerdere plekken gestaakt in het streekvervoer.

De vakbond zei eerder de overlast voor reizigers enigszins te zullen beperken. Zo is de dagelijkse reeks stakingen gepland buiten de eindexamentijd. In het streekvervoer werken in totaal 13.000 mensen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen